понеділок, 12 червня 2017 р.

Козацька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – активний учасник проектів соціальної дії

Визначною історичною пам’яткою селища Козацьке, що на Бериславщині, є палац князя Трубецького, споруджений 1884 року у стилі французького ренесансу. До наших днів збереглися руїни палацу, огорожа, господарські будівлі, льохи, місток, склад та флігель у стилі псевдоготики. А нещодавно завдяки небайдужим мешканцям селища Козацьке та місцевій владі нам відкрився новий незвичайний скарб природи, який знаходиться саме біля підніжжя палацу. Це джерельні водоспади, які сформувалися тут вже давно, але через занедбаність і засміченість не могли плисти своїм природнім шляхом.
Усвідомлюючи необхідність збереження природних ресурсів та унікальність такого явища, як джерельні водоспади у степовій зоні, місцеві ентузіасти провели низку заходів по очищенню одного з гротів водоспаду.  Згодом ініціативними громадянами під керівництвом волонтера Ірини Червоної було розроблено проект соціальної дії «Унікальні водоспади у степу Херсонщини», який було подано на розгляд Британської ради в Україні в рамках програми «ACTIVE CITIZENS». Навесні волонтери отримали грант на його реалізацію і Козацька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Бериславської районної ради Херсонської області стала одним з офіційних партнерів даного міжнародного проекту.



У рамках проекту 5 квітня було проведено акцію «Очистимо джерела – збережемо водоспади», у якій взяли участь селищний голова смт Козацьке Чирко А.А., працівники багатогалузевого комунального господарства, волонтери Сергій Ютін та Ірина Червона, учні 6-10 класів та педагоги Козацької школи. Саме тоді було упорядковано територію, очищено джерела від побутового сміття. На завершення акції  школярам було запропоновано написати відгуки про захід. Найкращі автори були нагороджені дипломами і грамотами.




Наступним кроком проекту «Унікальні водоспади у степах Херсонщини» стала акція «Водоспади очима дітей» для учнів 2-5 класів, яка стартувала у травні. Ірина Червона ознайомила школярів із завданнями соціального проекту «Унікальні водоспади у степах Херсонщини», віртуально презентувала їм відомі водоспади світу, заглибилась в  історію родини князя Трубецького, повідала про незвичайні джерельні водоспади біля підніжжя княжого маєтку. Учням запропонували зазирнути в майбутнє й уявити, якими можуть стати джерельні водоспади, якщо люди дбатимуть про них. Свої думки та ідеї школярі мали презентувати у вигляді колективних малюнків.

  
Акція «Очистимо джерела – збережемо водоспади» викликала значний резонанс серед молодших школярів, які з нетерпінням також прагнули долучитися до проекту. Тому, отримавши завдання на тему «Водоспади очима дій», учні 2-5 класів взялися за роботу. Масштабність і серйозність дій діточок нас глибоко вразила: до роботи над розробкою проектів вони залучили своїх батьків, малюнки згодом ставали справжніми живописними полотнами й архітектурними проектами. Задуми були змістовними й готовими до втілення у реальне життя.  Під час презентації-захисту члени журі обрали єдиного переможця, а для інших робіт визначили номінації: «Найкраща архітектурна ідея», «Найемоційніший задум», «Найкраща ідея сімейного відпочинку», «Найоригінальніша ідея», «Найкраще живописне рішення», «Найкраще художнє оформлення». За активну участь у проекті усі класи-учасники  були нагороджені дипломами й грамотами під час свята «Останнього дзвоника».


З метою проведення інформаційно-просвітницької діяльності серед населення Козацького школярі розмістили статтю про важливість збереження історичної пам’ятки та упорядкування природних об’єктів у селищній газеті «Козацький вісник».
За матеріалами роботи над проектом найактивніші учні та педагоги Козацької школи створили власний фільм «Джерельні водоспади селища Козацьке», за який отримали Диплом з відзнакою та цінний подарунок у  щорічному Всеукраїнському конкурсі «До чистих джерел», що проводиться Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета» на замовлення Міністерства екології та природних ресурсів України.


Проект «Унікальні водоспади у степах Херсонщини» завершено, але ті емоції, враження, досвід і знання, які ми отримали під час роботи над ним, змінили нас назавжди, зробили нас і світ навколо нас кращими.

Немає коментарів:

Дописати коментар