четвер, 15 лютого 2018 р.

Презентація платформи "Живемо в демократії"


13 лютого 2018 року в Міністерстві освіти і науки України презентували українську версію освітньої платформи «Живемо в демократії». У м. Києві Херсонщину представляли Ірина Жорова, регіональний координатор проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», перший проректор КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», і Ганна Соценко, майстер-тренер проекту, директор Опорного закладу Скадовський НВК «Академічна гімназія» Скадовської районої ради. 
Платформа з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ) «Живемо в демократії» – це освітній ресурс, спрямований на просування демократії в освіті на різних рівнях, у різних шкільних системах. Сьогодні сайт працює не лише в Україні, а й в Албанії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Греції, Косово, Чорногорії, Румунії, Сербії, Швейцарії. Основним принципом навчальних матеріалів, представлених на платформі, є ідея про те, що освіта для демократії повинна підготувати учнів до активної участі у житті школи та в соціальному середовищі.
З вітальним словом до учасників звернувся Павло Хобзей, заступник Міністра освіти і науки України. Він також наголосив на актуальності впровадження громадянської освіти.
 – У навчальному процесі ми змінюємо парадигму знань на парадигму компетентностей, і одна з наскрізних ліній, яку ми впроваджуємо у школах – це громадянська освіта, – зазначив  Павло Хобзей. 
Редактор більшості представлених посібників Рольф Голлоб, керівник швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», професор Цюріхського педагогічного університету відзначив: «Демократія чимось схожа на м’язи. Адже м’язи розвиваються тільки тоді, коли ми їх використовуємо. Так само й демократія – вона розвивається, якщо ми  використовуємо її: ми можемо при цьому робити помилки, але таким чином ми вчимось. Демократія – це не просто про наші права, це  в першу чергу про нашу відповідальність та обов'язки, про власні дії, а не очікування чогось від влади».
Після знайомлення з структурою освітнього ресурсу відбувся запуск платформи одночасно у 8 партнерських регіонах. Від Херсонщини всю Україну привітали майстер-тренери проекту Сергій Моїсеєв, Ольга Стребна, Олена Данилова, Вікторія Сургаєва, Людмила Марецька, фахівець зі ЗМІ Ольга Худенко та вчителі англійської мови, які цими днями пройшли навчання за програмою спецкурсу «Розвиток громадянських компетентностей в Україні». 

Дізнайтесь більше інформації на сайті проекту www.doccu.in.ua. 
Повна відеоверсія онлайн-трансляції відкриття платформи «Живемо в демократії» www.living-democracy.com.ua  на освітньому порталі «Педагогічна преса».

Немає коментарів:

Дописати коментар